Governance van de Amsterdamse ondergrond: vraagstukken, barrières en oplossingsrichtingen
Amstelstad, gelegen in het zuidoosten van de gemeente Amsterdam, wordt de komende jaren ontwikkeld naar een duurzame stadswijk. Dit heeft een flinke impact op de toch al volle ondergrond. Het belang van een goed geordende onder- en bovengrond neemt daarmee toe.
Amstelstad is één van de casusgebieden in het Koppelkansen Traject, waarin de gemeente Amsterdam, Waternet en Liander samen op zoek gaan naar slimme integrale oplossingen voor stedelijke opgaven omtrent energie, water, data en circulariteit. Centrale vraag in de casus Amstelstad is: past de (energie- en data-) infrastructuur van de toekomst nog wel in het straatprofiel? Gezocht wordt naar fysieke ruimte in de ondergrond en bijbehorende technische oplossingen.
Naast het ruimtevraagstuk spelen er governance-vraagstukken met betrekking tot de inrichting van de ondergrond: wie gaat dit realiseren en beheren? Waar liggen de kansen en knelpunten op juridisch en procedureel vlak? Wat betekent het voor de samenwerking tussen organisaties en hoe kan er meer synergie gecreëerd worden? En op welke wijze kan de gemeente Amsterdam hierop sturen?
Het afgelopen jaar (2019) is er een verkenning uitgevoerd naar relevante governance-vraagstukken, met als doel: a) meer grip krijgen op deze vraagstukken en b) het aandragen van oplossingsrichtingen. Omdat veel vraagstukken op stedelijk en boven-stedelijk niveau spelen, zijn de bevindingen zijn niet alleen bruikbaar voor Amstelstad, maar ook voor de stad als geheel.
Benieuwd naar de uitkomsten? Lees het rapport HIER