Nut en ondersteuning Meervoudige Waardecreatie
Het maken van waardenkaarten is een toegankelijke manier om bewoners, ondernemers en andere actoren in een gebied te betrekken bij meervoudige waardecreatie. Dit kan leiden tot een breder begrip van het vraagstuk (vanuit meerdere perspectieven), als ook de kwaliteit van de oplossing verbeteren.
Stappen Waardenkaarten
In een gezamenlijke workshop ontstaat een eerste beeld van wat verschillende actoren waardevol vinden in een gebied, en waar de knelpunten liggen.
- Bepaal de contouren van het projectgebied, en print (ten minste) drie grote kaarten uit van het gebied, waarbij ook het omliggende gebied zichtbaar is.
- Nodig bewoners, ondernemers en andere actoren uit voor een workshop, en vraag ze om een foto te nemen van een plek in het gebied die ze aanspreekt of juist niet.
- Vraag bij aanvang van de workshop aan alle deelnemers om individueel toe te lichten waarom ze juist voor deze plek hebben gekozen.
- Plak de foto’s op de betreffende locaties op de 3 typen kaarten (figuur 1), en nodig deelnemers uit om aan te vullen: Welke plekken in het gebied zijn waardevol (kaart 1)? Waar zitten knelpunten (kaart 2)? En waar liggen kansen (kaart 3)? Voeg post-it toe met een korte toelichting.
Formuleer op basis van de waardenkaarten een aantal kernwaarden van het gebied. Deze kunnen vervolgens als richtingaanwijzers worden gebruik in het verdere proces.
Gebruik voor meervoudige waardecreatie
- Waardekaarten kunnen worden gebruikt voor allerlei doeleinden, onder andere voor duurzame gebiedsontwikkeling en –transformatie. De methode kan ook eenvoudig worden aangepast.
- De methode heeft de grootste waarde aan het begin van een traject, wanneer er nog relatief veel openheid is om de richting en scope van het project te bepalen.
- Om tot concrete resultaten te komen moeten waardenkaarten gecombineerd met methoden uit de categorie 'plan & ontwerp' (zie overzicht van tools).
Achtergrond
Het idee om te werken met ‘waardenkaarten’ is ontstaan in het Koppelkansen Traject Amsterdam, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, Liander en de Universiteit van Amsterdam. De waardenkaarten (Figuur 1) waren de aanzet voor het ontwerp van de “Gracht van de Toekomst” waarin waarden en opgaven in het gebied op een slimme manier kunnen worden gecombineerd (Figuur 2). Dit heeft o.a. geleid tot het Kansenboek Gracht van de Toekomst met inspiratie en tips omtrent het ontwerpen en realiseren van slimme gecombineerde oplossingen.
Voorbeeldcase
Meer informatie
- Bergman J.J., Hilhorst L. & Naus J (2019) ‘Gracht van de Toekomst’ Sessie I: Waardenkaarten maken met bewoners en ondernemers. Koppelkansen Blog, 24 mei. Gevonden op: https://www.kennisactiewater.nl/bijeenkomsten/gracht-van-de-toekomst-sessie-1-waardenkaarten-maken-met-bewoners-en-ondernemers/
- Naus J. (2021) ‘Gracht van de Toekomst’ Sessie IV: Levendige stadsgrachten, multifunctionele kademuren & duurzame grachtenpanden. Koppelkansen Blog, 30 januari. Gevonden op: https://www.kennisactiewater.nl/bijeenkomsten/gracht-van-de-toekomst-sessie-iv-levendige-stadsgrachten-multifunctionele-kademuren-duurzame-grachtenpanden/