Nut en ondersteuning Meervoudige Waardecreatie
Value Engineering is een ontwerpmethode die projectteams helpt bij het vergroten van de waarde van (infrastructurele) projecten, processen of diensten. Door budget en doelen van projecten beter op elkaar af te stemmen kan besluitvorming sneller en beter verlopen, en kunnen faalkosten worden gereduceerd.
Stappen Value Engineering
- Voorbereidingsfase: Bepaal nut en noodzaak, en stel een plan van aanpak op voor enkele workshop-bijeenkomsten.
- Informatiefase: Stel samen met betrokken partijen de uitgangspunten vast
- Functieanalyse: Kom met behulp van de Function Analysis System Technique (FAST) los van aannames, gewoonten en standpunten. En formuleer kernbehoeften.
- Creatieve fase: Genereer zo veel mogelijk ideeën.
- Evaluatiefase: Selecteer en prioriteer kansrijke ideeën op basis van vooraf gestelde criteria.
- Ontwikkelfase: Werk geselecteerde, kansrijke ideeën uit en toets deze op haalbaarheid. Bereken de kosten, en stel implementatieplannen op.
- Presentatiefase: Koppel de resultaten (plenair) terug. Beoordeel uitgewerkte ideeën, en maak een keuze. Alle betrokkenen moeten zich kunnen vinden in het uiteindelijk gekozen ontwerp.
- Rapportage en implementatie: Leg doorlopen stappen, conclusies en aanbevelingen vast in een rapport. En ga vervolgens aan de slag om de haalbare ideeën te implementeren.
Gebruik voor meervoudige waardecreatie
Value Engineering is gericht op het optimaliseren van waarde in projecten, d.w.z. een optimale verhouding tussen behoeften en middelen. Via workshops of ‘pressure cookers’ krijgen multi-disciplinaire teams inzicht in elkaars ideeen en behoeften. Door die behoeften vervolgens te vertalen naar functionaliteiten ontstaat er nieuwe oplossingsruimte.
Achtergrond
Het concept van Value Engineering is ontstaan bij General Electric tijdens Wereldoorlog II. Door een tekort aan materialen werd gezocht naar alternatieven. Deze bleken vaak goedkoper en leverden vaak betere prestaties.
Value Engineering combineert rationele analyse en creatieve processen in de zoektocht naar alternatieve oplossingen. Het heeft veel raakvlakken met ‘methodisch ontwerpen’ dat onderdeel is van de RIO-methodiek. Value Engineering stelt bestaande kaders echter niet ter discussie.
Value Engineering kan in principe in elke fase van een project worden ingezet (Figuur 1), maar heeft de meeste toegevoegde waarde in een vroeg stadium. Op dat moment is nog niet alles in afspraken vastgelegd, en de invloed op de functionaliteit nog relatief groot (Rijkswaterstaat, 2016).
Voorbeeldcase
Deze methode is toegepast voor groot onderhoud van de Waalbrug en ook het project Zuidasdok van Rijkswaterstaat. Zie Rijkswaterstaat (2016).
Meer informatie
- Video Value Engineering
- Rijkswaterstaat (2016) Value Engineering. Verhoog de waarde van je project. Den Haag: Rijkswaterstaat. Gevonden op: https://puc.overheid.nl/rijkswaterstaat/doc/PUC_154547_31/