Koppelkansen bouwt aan integrale uitvoering
Koppelkansen moet ankeren in de samenwerkende organisaties. Dit vonden directeuren en kernteam toen zij hun samenwerking met een jaar verlengden. De ambitie: ontwikkel Koppelkansen van innovatieve ‘buitenboordmotor’ tot ‘bestendige boot’. Vijf vragen aan Maarten Claassen, aanjager van deze samenwerking.
1. Hoe kijk je terug op de cocreatie die je hebt georganiseerd om een breder netwerk te betrekken?
We hebben in de afgelopen maanden meerdere werksessies gehad en vele afzonderlijke gesprekken gevoerd over de nodige verbindingen. Het is duidelijk geworden dat ieder die werkt aan de toekomstbestendige stad, urgentie voelt om te komen tot een uitvoeringsgerichte, integrale gebiedsgerichte aanpak. Om te voorkomen dat geld, tijd en menskracht worden verspild, is het nodig om maximaal in te zetten op synergie, samenwerking en bijdragen aan elkaars inspanningen. Dit gedeelde besef is een waardevolle opbrengst, en voorwaardelijk om met elkaar aan de slag te gaan. Er is vruchtbare grond voor samenwerking.
2. Hoe ziet de vernieuwde coalitie eruit?
Uit de verkenning zijn een aantal partners naar voren gekomen: Energie voor de Stad, Bestuursopdracht Duurzame Toekomst, Stadsdelen, het sociaal domein, netwerksamenwerking Openbare Ruimte en Koppelkansen. Vanuit deze partners bouwen we aan een gestructureerde aanpak voor gebiedsgericht versnellen. In het gebied komt alles samen! Het is in deze fase nog puzzelen. We brengen mensen samen in een (deels) nieuw kernteam, en hopen snel de aanpak en coalitie te kunnen neerzetten.
3. Wat is de onderliggende visie op deze samenwerking?
Kort gezegd: doorbouwen op wat er al is, en geen nieuw programma of pilot creëren. En samen aanpassen wat nodig is voor de versnelling. Het doorbouwen is gericht op betere ontsluiting en verbinding van bestaande netwerken en aanpakken. Als netwerk gaan we slim verbinden en vastlopers verder brengen. Dat doen we niet meer als buitenboordmotor, maar als onderdeel van de (gemeentelijke) Bestuursopdracht Duurzame Toekomst en de netwerkorganisatie rond de openbare ruimte. Die netwerkorganisatie vullen we mogelijk aan met mensen en projecten. Een logische keuze omdat deze opdracht is gericht op het versnellen van gebiedsgericht werken. Mijn werk als aanjager Koppelkansen valt samen met het trekken van de pijler ‘versnellen van de uitvoering’ binnen de opdracht Duurzame Toekomst voor stad en organisatie.
4. Wat heeft het netwerk te organiseren voor integrale uitvoering?
Om te kunnen sturen op uitvoering, richten we onze aandacht op het praktisch uitvoerbaar maken van integraliteit. Daarvoor zullen we een gestructureerde aanpak opstellen met instrumentaria. Maar ook: doorzettingskracht organiseren. Net als de afgelopen jaren, doen we dit in de praktijk van een aantal casusgebieden. Vijf jaar Koppelkansen heeft immers laten zien dat dit de beste manier is om integraliteit hanteerbaar en daarmee mogelijk te maken.
5. Welke uitdagingen zie je op dit pad?
Die zitten op diverse vlakken. Om te beginnen is de keuze voor casusgebieden belangrijk; dit is immers de context die de ontwikkeling van instrumentaria gaat beïnvloeden. We zien dat dit door een versnipperd datafundament een lastige zoektocht is. Verderop in het proces zien we de uitdaging om in de cases vanuit integraliteit te kunnen afwegen. Vanuit Koppelkansen weten we dat het kader waarin de afweging moet plaatsvinden, vaak weinig houvast geeft. De uitdaging is om met die onzekerheid om te gaan, en tóch tot de best mogelijke afweging te komen.
Er staat ons inmiddels veel kennis en ervaring ter beschikking om hiermee om te gaan, en werken aan een praktisch handvat. We gebruiken hierbij diverse methoden voor versnelling. Denk aan onze eigen Wezenlijke Winstpunten-aanpak, maar ook ‘Duurzaam tenzij’ en de ‘Doorbraken-methodiek’ in samenwerking met Instituut Publieke Waarden. Om integraliteit voor elkaar te krijgen, zijn alle kwaliteiten in het netwerk nodig.
Kan jouw project of gebied een steun in de rug gebruiken? We helpen je graag verder. Het start gemakkelijk met een mailtje
Meer weten
Wil je meer weten over de verkenning van samenwerking tussen initiatieven en programma’s voor een toekomstbestendige stad? Lees de verslagen van de eerste werksessie (2 november 2023) en de tweede werksessie (21 november 2023)