Panelgesprek: De Bestuurder, de Ambtenaar en de Bewoner
Buurten verduurzamen doe je samen, buurtgericht
In het panelgesprek werden de rol van Bestuurder, Ambtenaar en Bewoner op het podium gebracht door Tanja Jadnanansing (stadsdeelvoorzitter van stadsdeel Zuidoost), Bilal Bourik (gebiedsverbinder Vensperpolder), Jeroen Dijk (ambtelijk opdrachtgever Blomwijckerbuurt) en Hielke Ploeg (Stichting Woon! Venserpolder). Tussen hen in stond de Toekomststoel met de bedoeling om toekomstige generaties aandacht te geven in de keuzes die we vandaag maken.
Een belangrijk onderwerp in het panelgesprek was de energietransitie. Hoe praat je over duurzame veranderingen in een buurt waar 50% van de bewoners moeite heeft om rond te komen? Dit was een dilemma voor stadsdeelvoorzitter Tanja en buurtverbinder Bilal. Het combineren van klimaatmaatregelen met de dagelijkse zorgen van bewoners bleek soms lastig. Toch beseften ze, samen met de bewoners met wie ze hierover in gesprek gaan, steeds meer hoe essentieel deze transitie is, vooral voor de toekomst van hun kinderen.
Tanja benadrukte het belang van nabijheid en verbinding: “In Zuidoost staan wij voor LEF: Luisteren, Empathie en Feedback. En wij werken vanuit Ubuntu, wat betekent dat we het samen doen. De kracht van de gemeenschap is hier voelbaar in alles wat we doen. Wij proberen de wijsheid van de bevolking en van het stadsdeel samen te brengen.”
Ongelijk investeren
Bilal sprak over zijn rol als verbinder in Venserpolder. ‘In mijn werk probeer ik bewoners, corporaties, en maatschappelijke organisaties met elkaar te verbinden voor samenwerking. En steeds merk ik weer: als je bewoners centraal stelt, moet je ook oog hebben voor de collectieve geschiedenis die hen verbindt.’
Jeroen Dijk, ambtelijk opdrachtgever, deelde zijn dilemma’s over de prioriteiten in het onderhoud en de verduurzaming van buurten. “We kunnen met stenen meerwaarde creëren in buurten. Als ik in Nieuw-West werk, wil ik ongelijk investeren in gelijke kansen, maar dat is niet altijd eenvoudig. Onze organisatie is onderhoudsgedreven, wat betekent dat het werk binnen de Ring A10 ook prioriteit krijgt: daar is het drukker, en slijt het sneller. Toch proberen we koppelkansen te benutten in de wijken, samen met verbinders zoals Bilal.”
Hielke Ploeg, Stichting Woon!, voegde daaraan toe dat de betrokkenheid van bewoners bij de energietransitie een proces van lange adem is. Hielke verbindt bewoners en de gemeente in participatietrajecten. “Het valt niet mee, maar stap voor stap groeit het besef dat bewoners niet alleen moeten worden betrokken, maar dat ze actief ruimte en ondersteuning nodig hebben om te kunnen bijdragen aan de transitie. Dat is een hoopvolle vooruitgang.”
Bewoner aan het woord
Tijdens het panelgesprek werd het publiek om input verzocht via een online peiling, waarbij het werd gevraagd zich in de rol van bewoner te plaatsen. De antwoorden gaven een beeld van de grootste zorgen en verwachtingen:
• De klimaatopgave in de buurt:
44% gaf aan dat de energietransitie de belangrijkste opgave is, gevolgd door sociale vraagstukken (19%).
• Grootste buurtfrustratie:
37% noemde rommel op straat als grootste ergernis, terwijl 20% de anonimiteit in de wijk als frustrerend ervaarde.
• De rol van bewonersinitiatieven in de buurtaanpak:
58% van de deelnemers vond dat bewoners gelijkwaardig moeten samenwerken met de gemeente, terwijl 36% van de bewonersinitiatieven de nadruk legt op het inbrengen van de wensen en aandachtspunten uit de buurt.
• De eigen rol als bewoner in de buurtaanpak:
57% van de deelnemers gaf aan actief bij te dragen aan initiatieven of participatie, terwijl 33% aangaf dat ze meer zouden willen doen, maar dat het er vaak niet van komt.
Slim* gebiedsgericht uitvoeren
Het panelgesprek werd geïnitieerd door Slim* gebiedsgericht uitvoeren om de kracht van samenwerking in de buurtaanpak te laten zien. Want alleen door samen te werken, kunnen we de klimaatopgaven effectief aanpakken en buurten verduurzamen. Tijdens het avondprogramma van de Duurzame Doorbraken Dag bleek dat een belangrijke sleutel ligt in het luisteren naar de gemeenschap, het versterken van de verbindingen en het erkennen van de gedeelde verantwoordelijkheid.
Lees meer over Slim* gebiedsgericht uitvoeren>
Wil je updates van Slim* ontvangen? Je kunt je hier aanmelden