Verbonden Buurtaanpak en Slim* bundelen de krachten

Foto: Onder het genot van een ijsje ging het team Verbonden Buurtaanpak vorig jaar in gesprek met bewoners van de Rijnbuurt Oost. De Weerproof kar was aanwezig om mensen voor te lichten over klimaatadaptatie.
Bijdrage van: Kim de Jong, teamlid Verbonden Buurtaanpak
Koppel de kennis van Slim* op het gebied van proces en besluitvorming met de uitvoeringskracht van de Verbonden Buurtaanpak en je verdubbelt positieve energie én kansen. Door de bundeling van krachten van beide aanpakken hoopt het team duurzame doorbraken te bereiken die schaalbaar zijn en meerwaarde bieden aan de Amsterdammers én onze organisatie.
De Verbonden Buurtaanpak (VBA) is onderdeel van de koers Amsterdam Maakt Ruimte van wethouder Melanie van de Horst. Zij is verantwoordelijk voor de portefeuille Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit, Openbare ruimte en groen, Water en Aanpak Noord. Onder de noemer ‘Amsterdam maakt Ruimte’, de naam zegt het al, wordt meer ruimte gemaakt voor toekomstbestendige en sociale opgaven in de stad. De focus in projecten die betrekking hebben op de openbare ruimte komt hiermee op leefbaarheid van buurten en wijken te liggen.
Bij onderhouds- en vervangingsprojecten verbindt het VBA-team sociale en fysieke opgaven én brengt het op laagdrempelige wijze de wensen van de buurt in beeld. Bijvoorbeeld door op zaterdag het gesprek in de buurt aan te gaan met een ijs- of koffiekar. Ook onderzoekt het de drie grenzen waarbinnen wordt gewerkt: de ecologische grens, de sociale grens én de uitvoerbaarheidsgrens. Een groot deel van de uitvoerbaarheidsgrens wordt gevormd door de Uitvoeringsstandaard Toekomstbestendige Openbare Ruimte (USTOR).
Team VBA als buitenboordmotor
In de Vogelbuurt de Punt (stadsdeel Noord), Jacques Veltmanbuurt (Nieuw-West) en de Rijnbuurt Oost (Zuid) is het team al volop bezig met de toepassing van De Verbonden Buurtaanpak. Het fungeert hierbij als ‘buitenboordmotor’ van het projectteam en ondersteunt bij het in beeld brengen van koppelkansen. De teamleden organiseren een participatieproces dat zo goed mogelijk aansluit bij de bewoners. Zo hopen zij Amsterdammers aan te spreken die vaak buiten het bereik van de gemeente blijven.
Een van de voorlopige lessen die het VBA-team leerde uit het ontwikkelen van deze buurtgerichte aanpak is dat de USTOR veel ruimte biedt voor vroegtijdige participatie en maatregelen voor klimaatadaptatie. Op vlak van de sociale grens valt er nog wel veel te ontwikkelen. Hierin zoekt de VBA de samenwerking met Slim*. Zo bundelen wij de krachten bij het doorbreken van fundamentele barrières die integraal gebiedsgericht werken bemoeilijken. Het ontwikkelen van mogelijkheden voor een meer integrale financiering is hier een voorbeeld van, net als de samenwerking van VBA met lokale groene initiatieven bij beheersopgaven.
Lees hier ook het interview met aanjager Verbonden Buurtaanpak Maaike Nicolaï-Geerling

De driehoek van Amsterdam Maakt Ruimte die ambtenaren helpt anders te kijken, te denken en te doen. Met ecologische grens (o.a. impact in Co2 /ecologische diversiteit), sociale grens (o.a. toegankelijkheid en sociale rechtvaardigheid) en de uitvoerbaarheidsgrens (o.a. USTOR, capaciteit, financiën).