Buurtbarometer brengt kansen en prioriteiten in beeld

amsterdam-centrum-vogelvlucht

Hoe kan data bijdragen aan samenwerking in buurten? Op 18 maart onderzochten de deelnemers aan een werksessie van Slim* die vraag, samen met het Doorbraakteam Buurtbarometer.

De BuurtBarometer biedt inzicht in de opgaven en urgenties van de 518 buurten van Amsterdam. De barometer bevat publieke informatie die door alle Amsterdammers gebruikt kan worden. Het kan helpen bij signaleren (wat is er aan de hand in de buurt?), het vinden van koppelkansen (kunnen we meerdere thema’s combineren tot meerwaarde?) en ​monitoren (hoe verandert de buurt?).

Daarbij wordt ingezoomd op zes thema’s: energie, klimaat, fysieke leefomgeving, veiligheid, gezondheid en inkomen. Door deze data integraal in kaart te brengen, worden samenwerkingskansen en prioriteiten zichtbaar, zowel op stedelijk niveau als op straat- en pandniveau. De Buurtbarometer brengt niet alleen iedere buurt integraal in beeld, maar maakt het ook mogelijk om in te zoomen op de afzonderlijke opgaven. Zo kun je bijvoorbeeld de ontwikkelingen rondom de energietransitie in een bepaalde buurt monitoren.

Nieuwe inzichten en discussies

Daarnaast legt De Buurtbarometer de relatie met verdiepende en aanvullende dashboards en informatieproducten in Amsterdam. Zo wordt het gebruik van andere producten ondersteund. Deze dataproducten, zoals het Dashboard Kerncijfers, Buurtfocus en maps.amsterdam.nl, zijn te vinden op Wegwijzer voor gebiedsgerichte dashboards. Met schuifbalken (zoals in maps.amsterdam.nl) kunnen verschillende datasets eenvoudig vergeleken worden.

Tijdens de werksessie op 18 maart is besproken hoe de samenhang tussen investeringen en urgenties beter in kaart kan worden gebracht, hoe strategische overzichten gekoppeld kunnen worden aan operationele kaartlagen en hoe bewoners beter betrokken kunnen worden bij de urgentiebepaling. Er was ook aandacht voor de governance van data: wie bepaalt welke data openbaar is en hoe deze ontsloten wordt?

Meer weten?

De buurtbarometer is een samenwerking van gemeente Amsterdam met onder andere Kennispunt Twente, waar de BuurtBarometer al in gebruik is. Ook Student Consultant heeft bijgedragen aan de businesscase van de buurtbarometer. Op dit moment werkt het doorbraakteam aan een plan voor een echte Amsterdamse versie van inzichten die worden gebundeld in de BuurtBarometer. Voor geïnteresseerden is verdiepende informatie beschikbaar: PowerPoint-presentatie van 5 maart en BuurtBarometer Amsterdam (nu nog een demoversie met dummy data) op Tableau Public.

Oproep

Heb jij ideeën of praktijkvoorbeelden over hoe de BuurtBarometer nog beter kan bijdragen aan samenwerking in buurten?
Laat het ons weten via één van de onderstaande contactpersonen!

Voor vragen of verdere samenwerking kun je contact opnemen met:

Tjark van de Merwe – t.vandemerwe@kennispunttwente.nl
Wibold Jongsma – w.jongsma@amsterdam.nl
Maarten Claassen – maarten.claassen@amsterdam.nl
Sara van der Schans – s.van.der.schans@amsterdam.nl

 

Koppelkansen