Event terugblik: Anders (samen)werken aan transities
“Hier kun je niet tegen zijn!” – zo besluit een bezoeker in de zaal de bijeenkomst in Pakhuis De Zwijger op 10 juni 2024. De sessie Anders (samen)werken aan transities kwam voort uit de Leergang Systeeminnovatie; een samenwerking van de UvA, TU Delft, Amsterdamse School, directie Ruimte en Duurzaamheid en het netwerk Koppelkansen.
De wil om anders, en vooral sámen, gebiedsgericht te werken aan transities is er. – En de mogelijkheid ook, blijkt uit de ervaringen, inzichten, onderzoeken en de cases Bloemenbuurt, Havenstad en Vitale systemen, die deze middag werden gedeeld.
Het live event gemist…?
In dit sfeerverslag nemen we je mee langs de hoogtepunten van deze gebiedsontwikkeling-special in Pakhuis de Zwijger.
Bekijk de presentaties hieronder van de sprekers tijdens het event Anders samenwerken aan transities.
- Maarten Claassen, aanjager Koppelkansen/SLIM gebiedsgericht uitvoeren, over 5 jaar Koppelkansen en het vervolg met SLIM gebiedsgericht uitvoeren
Handout (.PDF)
Presentatie (05:30min.) - John Grin, hoogleraar systeeminnovatie aan de UvA, en docent van de Leergang Systeeminnovatie, over de aanpak Wezenlijke winstpunten
Handout (.PDF)
Presentatie (10:00min.) - Anouk de Wit, Programmamanager Ruimtelijke Ontwikkeling bij de gemeente Amsterdam/Amsterdamse School, over de Leergang Systeeminnovatie
Handout (.PDF)
Presentatie (19:30min.) - Liselot van der Knaap, omgevingsmanager van de Bloemenbuurt,
en
Wirin Khandai, projectmanager bij het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam, over de case Bloemenbuurt
Handout (.PDF)
Presentatie (10:30min.) - Lotte Bruinsel, adviseur energietransitie gemeente Amsterdam, over de case Havenstad
Handout (.PDF)
Presentatie (11:40min.) - Marije ten Kate, hoofdplanoloog gemeente Rotterdam, over de case Vitale systemen
Handout (.PDF)
Presentatie (15:00min.) - Fabi van Berkel, onderzoeker Public Design KWR, over afwegen in het Integraal GebiedsPlan (IGP)
Handout (.PDF)
Presentatie (08:00min.)
Edith van Ewijk, docent van de leergang Systeeminnovatie en onderzoeker bij de Uva/TuDelft, vatte de middag mooi samen in 4 inzichten:
- (Anders) samenwerken aan integrale opgaven vergt samenwerking tussen organisaties en disciplines, maar ook een continu itereren van hoog naar laag in de organisatie, en van kleine schaal (zoals straatniveau) naar grote schaal (gebiedsniveau). Dat is bijzonder uitdagend.
- Koplopers die anders samenwerken aan integrale opgaven, zoals het Integrale Gebiedsplan in Amsterdam, krijgen nog te weinig ruimte om anders samen te werken en te leren.
- Nu wordt er noodgedwongen te veel opgelost in de uitvoering, die daardoor vertraagd en duurder wordt. Vijf jaar Koppelkansen laat zien dat keuzes op strategisch niveau (eerder) moeten worden gemaakt.
- Naast het betrekken van leidinggevenden moeten ook de Planning & Control en Human Resources-afdelingen mee om anders (samen)werken mogelijk te maken.
Van Koppelkansen naar SLIM
Maarten Claassen, aanjager Koppelkansen, vertelt hoe deze inzichten de start vormen voor de volgende fase, waarin SLIM gebiedsgericht uitvoeren de focus krijgt. SLIM staat voor Samen, Lerend, Integreren van Maatschappelijke opgaven. Maarten nodigt de hele stad Amsterdam uit om SLIM te gaan werken.
Werk jij al SLIM?
Kan jouw gebied of project wel een steun in de rug gebruiken van SLIM? We helpen je graag verder. Dat begint eenvoudig met een mailtje.
Kijk ook hoe de Leergang Systeeminnovatie je kan helpen, en lees het interview met SLIM-aanjager Maarten Claassen.