Koppelkansen: In gesprek over systeeminnovatie, urgentie en regisseurschap
In het Koppelkansen Traject zoeken Liander, Waternet en de gemeente Amsterdam naar mogelijkheden om de verschillende stedelijke opgaven en transities samen en integraal te realiseren. Samenwerking, synergie en nieuwe oplossingen komen echter niet zomaar tot stand. In de huidige situatie “optimaliseert iedereen vooral voor zichzelf” en is er nog te weinig sprake van “een gezamenlijk verhaal”.
Met deze constatering ging de Koppelkansen bijeenkomst “Mogelijkheden en Dilemma’s” op 18 april in het Tropeninstituut te Amsterdam van start. Het eerste uur bood projectteams de gelegenheid eerste ervaringen en bevindingen uit de casusgebieden Amstelstad, Haven-Stad en de 9 Straatjes met elkaar te delen. In het tweede uur gingen deelnemers in gesprek met directeuren en MT-leden van betrokken partijen. Als vertrekpunt voor de discussie was voor elk casusgebied een actueel dilemma geformuleerd. Waar zit de buikpijn? Waar komen we niet verder?
Dilemma’s
- Amstelstad: Om integrale oplossingen mogelijk te maken, moet Koppelkansen in de lopende (reguliere) projecten duiken of juist een parallel innovatieproject ontwikkelen?
- Haven-Stad: Waar ligt de prioriteit in dit gebied, bij ‘urgente’ korte-termijn opgaven of bij ‘belangrijke’ lange-termijn opgaven?
- 9 Straatjes: In de binnenstad van Amsterdam, wie voert daar de integrale regie op de ondergrond?
Benieuwd naar de uitkomsten? Download het Verslag van de Bijeenkomst, inclusief plannen voor het vervolg.
Door | Joeri Naus