Op naar 2021: Een nieuwe fase in het Koppelkansen Traject

Amsterdam gracht plan 2021

In de twee jaar dat het Koppelkansen Traject onderweg is, zijn er belangrijke stappen gemaakt. Waar het bij de officiële start in 2019 nog zoeken was naar het juiste spoor – Wat willen we eigenlijk met elkaar bereiken? Hoe gaan we daarin te werk? En hoe vinden we de juiste mensen daarvoor? – staat de boel inmiddels aardig op de rit.

Koppelkansen heeft zich ontplooid tot een levendig netwerk van deelnemers uit verschillende geledingen van de betrokken organisaties (Liander, Waternet, gemeente Amsterdam), met een groeiende waaier van betrokkenen en sympathisanten daaromheen. Gaandeweg is er steeds meer begrip voor elkaars taal en wereld ontstaan. En vanuit een gedeeld besef van de verwevenheid van de verschillende maatschappelijke opgaven, zijn er nieuwe oplossingsrichtingen en handelingsperspectieven voor de verduurzaming van infrastructuur in Amsterdam.

Voor het verwezenlijken van verandering is er meer nodig. Om in de praktijk het verschil te kunnen maken zet Koppelkansen in 2021 in op het intensiveren van de verbinding met de deelnemende organisaties. In de casusgebieden Amstelstad, Binnenstad en Haven-Stad, maar ook in de organisaties zelf om veranderingen te versnellen en geleerde lessen te borgen.

Herijking

Het zaadje voor deze aanscherping is geplant tijdens de ‘kernteam-middag’, een live-bijeenkomst op 24 september in de Voormalige Stadstimmertuin. Na een lange periode digitaal contact, was het fijn en waardevol om elkaar weer eens direct in de ogen aan te kunnen kijken bij deze ‘fysieke’ gelegenheid. Doel van de sessie was het creëren van inzicht en overzicht: Waar zijn we mee bezig? En wat vraagt dat de komende tijd?

Aan de basis stond de op het oog eenvoudige vraag: ‘Waar worden we blij van? En waar verdrietig?’ Vanuit antwoorden op deze vraag zijn kernteam leden met elkaar in gesprek gegaan. In een gestructureerd proces van leren, verdiepen en vooruit kijken kwamen fundamentele vragen aan de orde – bijv. ‘waar zijn wij van?’ – maar ook zaken die meer praktische uitwerking vereisen – ‘hoe verder’?

Download hier een aantal impressies van de kernteammiddag

Planvorming

De brainstorm van de kernteam-middag is door het kernteam en de casusteams van Koppelkansen verder uitgewerkt in deelplannen. Met input van directeuren van Waternet, Liander en de Gemeente Amsterdam is vervolgens het ‘Koppelkansen Programmaplan 2021’ samengesteld. Een complexe puzzel waarin inzichten en perspectieven van vele kanten samenkomen.

Naast het behouden van de kwaliteit en drive is ingezet op drie programmalijnen als speerpunten voor Koppelkansen in 2021:

  • Doorpakken in de casusgebieden om nieuwe oplossingen te ontwikkelen en testen in de praktijk
  • Leren & ontwikkelen in teams en organisaties om geleerde lessen te borgen
  • Het uitwerken van ‘wezenlijke winstpunten’ die het transitieproces versnellen

Dialoog met directeuren

Op 25 november is er verder gepuzzeld aan de plannen in het directeurenoverleg.

Om op een constructieve manier ‘elkaars nieren te proeven’ startte het overleg met de vraag: Welke opgaven en kopzorgen heb je? Welke ambitie heb je met Koppelkansen? En waar heb je één of meerdere andere directeuren voor nodig? Vanuit die startpositie is besproken wat nodig is om de oplossingen waar in het Koppelkansen Traject aan wordt gewerkt verder te brengen, en welke aanpassingen moeten worden gemaakt in plannen of misschien wel in werkwijzen of organisaties.

Deze benadering resulteerde in een open gesprek waarin ruimte was om ideeën te delen, werkzaamheden tegen het licht te houden, en gezamenlijk accenten aan te brengen in de plannen voor de komende jaren. Ter tafel kwamen onder andere de verbinding met de praktijk, innovatie in werkprocessen en eigenaarschap van integrale vraagstukken.

Download hier de uitkomsten van het directeurenoverleg (uitsnede), of de uitkomsten als onderdeel van deze blogpost.

 

Naar het nieuwe jaar

Het directeurenoverleg vormde een goede opmaat voor komend jaar. Een jaar waarin de directeuren een actiever gaan meedoen in Koppelkansen. Er wordt elk kwartaal een directeurenoverleg gehouden om te verantwoorden, te sturen maar vooral te leren. Wat werkt en wat niet? Waarom? En wat is er nodig om van de pilot naar de praktijk te komen?

Daarbij koesteren we de ontstane open houding en een sfeer van onderling vertrouwen, waarin goed naar elkaar wordt geluisterd, en waarin ruimte is om elkaar te bevragen. Dat blijft nodig, want ‘de beren (op de weg), die komen nog wel’.

Mede namens het kernteam | Joeri Naus & Maarten Claassen

 

Koppelkansen