Pak die Koppelkans!
Koppelkansen-team Gracht van de Toekomst heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt om de grond voor samenwerking in de binnenstad vruchtbaar te maken. Binnenkort publiceert het team zijn inzichten en ideeën in een Zwerfboek.
Laura Hakvoort, co-projectleider Gracht van de Toekomst, en werkzaam bij gemeente Amsterdam (Bruggen en Kademuren), blikt terug en vooruit: “We hebben nu alles in place om een vliegende start te maken met het aanpakken van 200 km kademuren.”
Waarom is het team destijds gestart met de 9 Straatjes?
In de 9 Straatjes komen veel opgaven samen: logistiek, bruggen en kademuren, energietransitie, en er is goed contact met betrokken bewoners. Toen gedurende het proces bleek dat dit stuk kademuur voorlopig nog niet op de planning stond om aan te pakken, hebben we dit vertaald naar Gracht van de Toekomst. Onze focus lag vanaf het begin op de energietransitie, omdat hierbij een systeemsprong komt kijken, die hoe dan ook grote impact heeft op het ruimtegebruik.
Hoe heeft de betrokkenheid van bewoners bijgedragen?
We hebben met bewoners de waarden van het gebied onderzocht en geformuleerd, en als leidende principes ingezet voor het ontwikkelen van oplossingsrichtingen. Daarnaast hebben de vragen van deze bewoners ons meer focus gegeven in de opgave van de energietransitie. Bewoners wilden vooral weten hoe ze hun woning kunnen verduurzamen, en welke keuzes de stad gaat maken hierin.
Wat is dat, ‘Gracht van de Toekomst’?
Voor mij is dat een plek die ook op lange termijn het wonen en werken in de historische binnenstad leefbaar en betaalbaar houdt, omdat het klaar is voor de transities waarmee we nu te stellen hebben. Vanuit dat gegeven is het logisch om in kademuren diverse functies te gaan combineren. Dit zorgt er bovendien voor dat de binnenstad leefbaar blijft én het Unesco-aanzicht wordt behouden. In het Zwerfboek zetten we alle mogelijkheden – die wij op dit moment zien – op een rij. De volgende stap is om de spots te vinden waar we optimale koppelkansen daadwerkelijk kunnen creëren en uitvoeren.
Hoe nu verder?
De oogst van dit project wordt op twee manieren doorontwikkeld. Zo legt het Plan van Aanpak Wallengebied komend jaar de focus op doorontwikkeling van het onderdeel governance. Koppelkansen zet in op het ontwikkelen van enkele prototypes van multifunctionele kademuren. Hiervoor hebben we met AMS Institute een aanvraag ingediend bij het Groeifonds om dit gezamenlijk in een iteratief proces te kunnen ontwikkelen. We verwachten dat dit ons gaat helpen om de juiste keuzes voor multifunctioneel gebruik van kademuren te maken.