Slim* werksessie#1: Verkenning & Verbinding
Op 5 november 2024 organiseerde Slim* gebiedsgericht uitvoeren de eerste werksessie in een serie van drie. De middag stond in het teken van Verkenning en Verbinding van elkaars perspectieven, kennis(vragen) en inzichten. Hieronder vind je een weergave per onderdeel van de middag.
Met een groep van 65 collega’s waren we te gast bij Ru Paré Community in Nieuw-West. Deze ontmoetings- en samenwerkingsplaats biedt onderdak aan tientallen organisaties en initiatieven, en ook bewoners kunnen elkaar hier ontmoeten. Deze voormalige basisschool is enkele jaren geleden verduurzaamd met hulp van gemeente Amsterdam, zo wist Hedy Kloosterman (G&O) te vertellen. Ru Paré Community bood ons die middag een gastvrije ruimte en de voelbare worteling in de buurt was van meerwaarde voor deze werksessie.
Even voorstellen: kernteam Slim*
Het kernteam Slim* stelde zich kort voor:
- Maarten Claassen trapte af als procesregisseur/aanjager, en vertelde hoe het team in verschillende sporen werkt, en een iteratieve aanpak volgt.
- Daarna gingen Max Hormeijer (Blomwijckerbuurt) en Frédérique Houthoff (Venserpolder) in op verduurzaming van buurten en de uitdagingen die zij hierin tegenkomen.
- Lisa Dietvorst en Sara van der Schans zijn als trainees verbonden aan het team, en pakken diverse werkzaamheden op.
- Sylvester van der Horst is aan boord om werkprocessen te structureren
- Susan van der Laak is verbonden als organisatieadviseur.
- Rob Ververs is binnen het kernteam de trekker van (systeem)doorbraken, en zorgt daarbij voor (o.a.) verbinding met de Triagetafel van de Bestuursopdracht Duurzame Toekomst.
- Rosa Oversluizen is verbonden aan het kernteam vanuit Amsterdamse School om de lerende aanpak te integreren.
- Annaricht Hannema heeft de rol om kennisdeling en netwerk te laten samenkomen in communicatie.
Bekijk hier de slides die het team presenteerde (.pptx 13MB)
Open podium
Het open podium gaf ruimte aan verhalen van Maaike Nicolai-Geerlings, Pita van Langen, Toon van der Put en Roland Oude Ophuis. We merkten dat dit onderdeel veel energie losmaakte, en willen dit in de volgende sessie (18 maart) nog meer ruimte geven.
Wil je hierover meedenken en/of aan bijdragen? Stuur een mail naar Annaricht Hannema.
Maaike Nicolai-Geerling vertelde over de Verbonden Buurt Aanpak (opdracht vanuit Amsterdam maakt Ruimte) waarin ze is betrokken bij een aantal onderhoud-/vervangings-opgaven, te weten in Rijnbuurt Oost (in Zuid), Vogelbuurt De Punt (Noord), Heggerankweg (Noord), Jacques Veldmanbuurt (Nieuw West) en Pieter Calandlaan (Nieuw West).
Maaike’s team fungeert als een buitenboordmotor die helpt om in deze projecten toekomstbestendiger en socialer aan de slag te gaan. Dat betekent zo veel mogelijk USTOR-jes meenemen en onderzoeken of sociale opgaven kunnen worden vertaald naar fysieke maatregelen. Daarvoor gaat ze veel en vaak in gesprek met collega’s (specialisten) en buurtbewoners. Maaike kreeg veel bijval uit de zaal voor haar pleidooi om de focus te verleggen van ‘instandhouding’ naar ‘toekomstbestendig onderhoud’: Wijzig de naam van IHP (instandhoudingsprogramma) naar TOP (toekomstbestendig onderhoudsprogramma). Pak dit feestelijk aan: TOP-team! En biedt extra capaciteit en ondersteuning om het ook mogelijk te maken. Deze mensen zijn dagelijks bezig de werkzaamheden buiten voor te bereiden, daar zit de uitvoeringskracht, maar helaas nog niet de benodigde capaciteit om het zo toekomstbestendig (en sociaal) mogelijk te doen.
We interviewden Maaike eerder over de Verbonden Buurt Aanpak, lees hier het interview terug.
Pita van Langen nam ons mee in haar inspanningen voor innovatie van bestuurlijke besluitvorming. Doordat steeds meer (werk)processen iteratief verlopen, past de huidige besluitvorming niet meer. Deze is ingericht op een lineair proces, waarin naar een eindpunt van bestuurlijke besluitvorming wordt gewerkt. Dit wringt met iteratieve processen, waar tussentijds besluiten nodig zijn. Dit lossen we nu ad-hoc op, maar dat voldoet niet. Ook vanuit bestuurders is dat besef aanwezig. Pita staat met haar team nog aan het begin van deze innovatie, en sluit graag aan op het Slim*-netwerk.
Meer lezen: rapport Verkenning Innovatie Bestuurlijke Besluitvorming
Toon van der Put vroeg aandacht voor Booming business. Amsterdam wil rigoureus verbinden en vergroenen, en Toon werkt aan de vraag of (en hoe) een verbeterde versie van verplaatsbare bomen een positieve rol kan spelen in de opgaven. In dat kader deed hij de uitnodiging om een ludieke actie te verzinnen voor het plaatsen van mobiele bomen, geïnspireerd op de wandelende bomen in Bosk, Leeuwarden.
In Amsterdam zijn 750 mobiele bomen beschikbaar om vanaf het feest op de ring A10 de stadsdelen in te trekken, voor placemaking, groenparticipatie of manifestatie.
Heb je een goede toepassing of idee, stuur een mail naar Toon
Roland Oude Ophuis pakte het podium om ons te informeren over opgavenanalyses van Amsterdamse buurt:
- Stadsdeelfactsheets Buurtfocus Amsterdam (Team Onderzoek Stadsdelen, gemeente Amsterdam) biedt inzicht in data van (clustering van) buurten waar sprake is van minder veerkracht bij bewoners, een lagere leefbaarheid en een ongunstige woonsituatie ten opzichte van het Amsterdamse gemiddelde.
- Dashboard Kerncijfers (O&S, gemeente Amsterdam) biedt indicatoren per thema (bevolking, sociale kracht, gezondheid en zorg, werk, inkomen, wonen en veiligheid), tot op buurtniveau.
- Dashboard Huren in de regio Amsterdam (AFWC) biedt huurdersonderzoek op diverse thema’s en uitkomsten op buurtniveau.
Daarnaast maakte Roland ons nog bekend met een aantal gebiedsgerichte dashboards, data en onderzoek:
- Wegwijzer (alleen op SAM, dus helaas niet toegankelijk voor externen)
- Openresearch stadsdelen collectie (nb: wanneer je inlogt is er nog meer beschikbaar)
- Het onderliggende dashboard van Buurtfocus is alleen intern toegankelijk. Dit dashboard is dynamisch en wordt voortdurend doorontwikkeld. Een inlog kun je aanvragen bij Tristan Langereis.
- Nieuwsbrief TOS: Hier vind je de laatste (interne) nieuwsbrief van de samenwerkende onderzoeksadviseurs stadsdelen. Iedereen binnen de gemeente Amsterdam kan zich hierop abonneren.
Aan de Werktafels: visieontwikkeling
Aan de werktafels werd in groepen van zes nagedacht over de toekomst van Amsterdam in 2030 en de stappen die nodig zijn om daar te komen.
De deelnemers schetsten een stad met meer groen en autoluwe zones, waar bewoners betrokken zijn bij hun buurt en meer verantwoordelijkheid dragen voor hun leefomgeving. Straten zijn schoon, en openbare ruimten worden gedeeld en multifunctioneel gebruikt. Klimaatbewuste keuzes, zoals energieneutrale gebouwen en integratie van waterbeheer, spelen ook een grote rol.
Gemeenschappelijke samenwerking, doelen
Om deze visie te realiseren, zijn verbeterde samenwerking en communicatie essentieel. Er werd gepleit voor integrale projecten, waarbij verschillende gemeentelijke afdelingen en buurtinitiatieven elkaar ondersteunen. Ook wordt ingezet op transparantie en betrokkenheid, waarbij ambtenaren niet alleen plannen, maar ook fysiek aanwezig zijn in de buurten. Bewustwording en educatie rond gemeenschappelijke doelen worden daarnaast als cruciaal gezien. Kortom, de weg naar 2030 vraagt om gezamenlijke inzet, innovatie, en vertrouwen tussen de gemeente en de bewoners.
Wrap-up
In de afsluitende wrap-up kwamen alle tafels aan het woord, en staken Marc van Gemert (BO Duurzame Toekomst) en Marten Klein (R&D-IB) de groep een hart onder de riem. De boodschap was in het kort: “Ga zo door! Minder vergaderen mag (vermijd stuurgroepen); wij steunen je zoveel we kunnen”. Maak vooral gebruik van deze oproep!