Koppelkansen Amsterdam

Er komen grote uitdagingen op onze steden af. Denk aan klimaatverandering, energietransitie en circulaire economie. We zien infrastructurele opgaven in een context van toenemende congestie in de ondergrond, oplopende uitvoeringskosten en nieuwe, complexe ontwikkelopgaven.

logo-koppelkansen-samen-vernieuwend-organiseren-small

De gemeente Amsterdam, netbeheerder Liander en de watercyclusorganisatie Waternet realiseren zich dat zij deze uitdagingen delen, en dat een andere werkwijze nodig is. Binnen Koppelkansen commiteren zij zich met partners in het veld én de wetenschap aan de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe werkwijzen en integrale samenwerking. Wat de partijen verbindt, is de noodzaak en ambitie om een duurzame en circulaire leefomgeving te realiseren.

Nieuws

klimaatevent-amsterdam-2024

6e Klimaatevent: Buurtgericht verduur(z/s)amen?

Tijdens het laatste onderdeel van het Zesde Klimaatevent van de Gemeente Amsterdam (25 november 2024) reisden we naar de buurten van Amsterdam, waar de klimaatopgaven…

Lees verder
klimaatevent-amsterdam-2024-panelgesprek

Panelgesprek: De Bestuurder, de Ambtenaar en de Bewoner

Buurten verduurzamen doe je samen, buurtgericht In het panelgesprek werden de rol van Bestuurder, Ambtenaar en Bewoner op het podium gebracht door Tanja Jadnanansing (stadsdeelvoorzitter…

Lees verder
Slim-event-publiek

Slim* werksessie#1: Verkenning & Verbinding

Op 5 november 2024 organiseerde Slim* gebiedsgericht uitvoeren de eerste werksessie in een serie van drie. De middag stond in het teken van Verkenning en…

Lees verder

Systeeminnovatie, hoe doe je dat eigenlijk? Een verslag van de eerste Masterclass Reflexief Interactief Ontwerpen

Duurzame gebiedsontwikkeling vereist ‘systeeminnovatie’. Maar wat houdt dat precies in? Hoe werk je daar eigenlijk aan? En wat kom je dan allemaal tegen? Op 2…

Lees verder

‘Gracht van de Toekomst’ Sessie II: Van kernwaarden en opgaven richting schetsontwerp

Op woensdag 5 juni vond de tweede sessie van de ‘Gracht van de Toekomst’ plaats in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. De sessie is onderdeel van…

Lees verder

‘Gracht van de Toekomst’ Sessie I: Waardenkaarten maken met bewoners en ondernemers

Wat is waardevol in het gebied van de 9 Straatjes? Welke knelpunten zijn er? En waar liggen de kansen? Er komen grote en complexe opgaven…

Lees verder

Instrument voor omdenken

De opgaven vragen om het realiseren van koppelkansen: met één oplossing meerdere problemen tegelijkertijd aanpakken. Daarbij draait het niet alleen om het creëren van economische waarde, maar ook om sociale en ecologische waarde. Dit vraagt van organisaties anders denken, doen en organiseren. Koppelkansen gaat over het tot stand brengen van innovatieve vormen van samenwerking tussen sectoren, en het agenderen en bevorderen van de systeemveranderingen die nodig zijn.

Koppelkansen fungeert als inspirator, aanjager en katalysator in dit proces. Vanuit omdenken, gezamenlijk probleemeigenaarschap en aansturing werken we aan slimme integrale oplossingen in het fysieke domein, en realiseren we een efficiëntere en adaptieve benutting van ondergrond en openbare ruimte. Zo creëren we met dezelfde middelen meer waarde voor een toekomstbestendige stad.

In praktijkcases biedt Koppelkansen een leer- en ontwikkelomgeving waar (nieuwe) 'omdenkers' ervaring opdoen met (systeem)innovaties. Daarnaast deelt het samenwerkingsnetwerk kennis en leerpunten uit de praktijktoepassing, en ontwikkelt Koppelkansen een aanpak om het (innovatie)proces in de organisaties van de samenwerkingspartners te ondersteunen.

Koppelkansen is hiermee een instrument voor omdenken - nodig om oplossingen voor de gedeelde uitdagingen te realiseren.

Sluit je aan bij het Koppelkansen netwerk!

We nodigen je uit om met ons mee te werken aan een toekomstbestendige stad. Sluit je aan bij dit netwerk: deel mee in de kennisuitwisseling en ontvang regelmatig updates en uitnodigingen voor events.

Koppelkansen is onderdeel van het Kennisactieprogramma Water, en wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam, Liander, Waterschap AGV , UVA, KWR en NWO.

logos-fondsen

Koppelkansen