IGP casusgebied De Wallen

Door co-creatie kansen vinden in een complexe opgave

Casus in het kort

Periode

2019 - 2024

Samenwerking

Gemeente Amsterdam, Liander, Waternet, Vattenfall, beleidsprogramma’s openbare ruimte (o.a. Autoluw, Varen, Stadslogistiek, Fiets)

Koppelkans

Aan de geprogrammeerde werkzaamheden aan bruggen en kademuren (PBK), een autoluwe inrichting, vergroening, klimaatbestendigheid en energietransitie koppelen

Wat zijn de koppelkansen in deze casus?

Met het IGP Openbare Ruimte Wallengebied beoogt het ontwikkelteam om vanuit de geprogrammeerde werkzaamheden aan bruggen en kademuren (PBK), andere opgaven in de openbare ruimte te koppelen. Denk aan een autoluwe inrichting, vergroening, klimaatbestendigheid en energietransitie. Behalve op het maaiveld, zit de uitdaging in de ondergrond: hier moet ruimte worden gevonden om nieuwe energiesystemen en –infrastructuur te realiseren. Daarvoor is nu hét momentum omdat veel straten open gaan.

De samenwerkende partijen denken mee in de ingestelde Ambitieregietafel. Het overlegorgaan dient als voorportaal voor het DirecteurenOverleg Openbare Ruimte (DO-OR) en het college van B&W van gemeente Amsterdam.

Wat is het gewenste resultaat?

Een toekomstbestendige buurt, en verder ontwikkeld IGP-instrumentarium.

Wat is daarvoor nodig?

Werken aan een IGP is nieuw voor de stad en vergt veel ontwikkeling en creativiteit. Bovendien wordt zeer (digitaal) datagedreven gewerkt. Al wat geleerd en ontwikkeld wordt, kan later - veel sneller - worden toegepast in andere delen van de stad. Het mooie is: als deze systematiek werkt in een oude, krappe en complexe buurt als de Wallen, dan werkt het overal in de stad.

IGPdivergerenconvergeren

Rob Ververs
Teamlid (Waternet)

"De kunst bij een integraal proces is om te profiteren van bestaande kennis en expertise bij deelnemende partijen, en deze toepasbaar te maken in het ontwerpproces. In de praktijk blijkt dat niet zo eenvoudig; net als doorvertaling van de grootstedelijke ambities naar concrete maatregelen. Want wat betekent de ambitie autoluw nu concreet voor het gebied? Het betrekken van alle partijen in het ontwerpteam is een belangrijk deel van de oplossing; zo krijg je de nodige kruisbestuiving."

Meer weten?

Heb je een case en ben je geïnteresseerd in de innovatieve werkwijzen die in Koppelkansen worden ontwikkeld? We komen graag met je in contact!

Actuele focus

In het tweede kwartaal 2023 presenteert het ontwikkelteam de Ambitieregiekaart aan het bestuur. Hierin worden de belangrijkste koppelopgaven afgewogen, en verder uitgewerkt tot het IGP; inclusief een investeringsprogramma met financiële afspraken tussen betrokken partijen, juridische uitwerkingen, een faseringsplan en een nota over de buurtparticipatie. De vaststelling hiervan staat gepland voor eind dit jaar.

Praktijkverhalen

Veel koppelen, en gewoon beginnen

11 juli 2024

Maaike Nicolai-Geerling is in het voorjaar gestart als manager Verbonden Buurtaanpak in Noord, Nieuw-West en Zuid. Vanuit het programma Amsterdam maakt Ruimte benadert ze ruimtegebruik…

Lees verder

Event terugblik: Anders (samen)werken aan transities

20 juni 2024

“Hier kun je niet tegen zijn!” – zo besluit een bezoeker in de zaal de bijeenkomst in Pakhuis De Zwijger op 10 juni 2024. De…

Lees verder

Krakende vitale systemen: dit gáát je beïnvloeden

20 juni 2024

Marije ten Kate, hoofdplanoloog van de stad Rotterdam, vertelde op 10 juni 2024 in Pakhuis de Zwijger hoe Rotterdam het hoofd biedt aan krakende vitale…

Lees verder

IGP Leergang systeeminnovatie van start

19 april 2023

In april 2023 is de tweede editie van de leergang systeeminnovatie gestart. Het is een ‘on the job’ leertraject dat aansluit bij het Integraal Gebiedsplan…

Lees verder

Koppelkansen ontwikkelt afwegingskader voor IGP

19 april 2023

Stakeholders die samenwerken aan een Integraal Gebiedsplan, lopen in elk traject aan tegen de vragen: welke opgaves nemen we (niet) mee? Welke scenario’s en/of straatprofielen…

Lees verder

Update IGP-casusgebieden ‘Door anders in te richten, ontstaat meer ruimte’

19 april 2023

Binnen Koppelkansen proberen samenwerkende partners slimme, integrale oplossingen te ontwerpen die bijdragen aan meerdere opgaven en ambities tegelijk in het beheer en de ontwikkeling van…

Lees verder

‘Samen puzzelen is een kwestie van geven en nemen’

14 maart 2023

Stadsontwikkeling doen we in gezamenlijkheid. Dat besef is goed geland binnen de samenwerkende partners binnen Koppelkansen, ziet Marten Klein, directie Ingenieursbureau gemeente Amsterdam. De uitdaging…

Lees verder

Hoe trigger je transitiestappen?

29 maart 2022

Koppelkansen heeft zich onlangs in Kraak-de-vraag-sessies (17 maart 2022) gebogen over ‘systeeminnovatieve stapjes’ die op korte termijn kunnen aanzetten tot verdergaande structuuraanpassingen op langere termijn.…

Lees verder

Terugblik: Koppelkansen Actueel op 17 maart

22 maart 2022

Op 17 maart is een flinke groep – vanuit diverse achtergronden – online en fysiek bijgepraat op de Koppelkansen-aanpak door Waternet-directeur Saskia de Haas, coördinator Citydeal Openbare Ruimte…

Lees verder

Sluit je aan bij het netwerk!

We nodigen je uit om met ons mee te werken aan een toekomstbestendige stad. Sluit je aan bij dit netwerk: draag actief bij, of verrijk je kennis en ontvang regelmatig updates en uitnodigingen voor events.

Koppelkansen