Ondergrond bepaalt bovengrondse ontwikkelmogelijkheden
De ondergrond is een essentieel, maar vaak over hoofd gezien onderdeel van stedelijke ontwikkelingen. Toch bepaalt deze laag wat er bovengronds mogelijk is. Saskia de Haas, regisseur Ondergrond, zet zich met haar team in om de ondergrond beter te organiseren en structureel te integreren in de dagelijkse praktijk van ambtelijk opdrachtgevers en ontwerpers.
Bijna een jaar geleden begonnen jullie aan deze uitdaging, hoe staat het ermee?
Ieder teamlid doet mee vanuit een diepgewortelde intrinsieke motivatie. We delen allemaal hetzelfde doel: ervoor zorgen dat de ondergrond bijdraagt aan het realiseren van onze stedelijke ambities. Als je met zo’n sterke drive samenwerkt, kun je in een jaar tijd veel bereiken – en met plezier! Zo staat het team nu klaar om collega’s te ondersteunen met tools, kennis en advies over de ondergrond.
Is de ondergrond al voldoende onder de aandacht van beleidsmakers en ontwerpers?
Het bewustzijn groeit zeker. Iedereen begrijpt inmiddels dat de ondergrond een cruciale rol speelt bij bovengrondse ontwikkelingen. Toch trekken de dagelijkse bovengrondse zaken vaak de aandacht. Daarom moeten we het gevoel van urgentie vertalen naar concrete actie, zodat de ondergrond ook in de dagelijkse praktijk echt wordt meegenomen én structureel gefinancierd kan worden.
Wat zien we als dit lukt?
Een openbare ruimte die klimaatbestendig en groen is ingericht met een gezonde bodem en waar kabels en leidingen zodanig liggen dat beheer en onderhoud goed uitvoerbaar is en er ruimte is voor toekomstige ondergrondse ruimtevragers als bijvoorbeeld een warmtenet. De straat is hiervoor niet tien keer open geweest, slechts één of twee keer.
Maar dit gebeurt nog te weinig?
Klopt, en dat is ook begrijpelijk. Ambtelijk opdrachtgevers hebben veel op hun bord en daardoor belandt de ondergrond vaak op de stapel met andere ambities. Hierdoor komt de ondergrond vaak ook te laat op de radar van ontwerpers. Ons regieteam werkt daarom aan structurele oplossingen in beleid en regelgeving, en pakt tegelijk de meest urgente knelpunten aan.
Wat is er nodig om de ondergrond te integreren in het dagelijkse werk?
Het vraagt om een integrale manier van werken, waarin alle betrokken partijen vanaf het begin samenwerken. Dat is niet gemakkelijk, en daarom bieden wij ondersteuning en tools. Een mooi voorbeeld is de datatool die we aan het ontwikkelen zijn, zodat het beter zichtbaar is waar alle kabels en leidingen liggen. Dit voorkomt vervelende verrassingen in latere fasen van projecten. Ook staat ons expertiseteam klaar om collega’s bij urgente knelpunten te helpen.
Met welke vragen kunnen collega’s bij het expertiseteam terecht?
Elke vraag is welkom. Ons team beschikt over uitgebreide kennis op gebieden zoals de WIOR, bodemkwaliteit, wetgeving en beleidsprocessen. We hebben een breed netwerk van experts, dus maak daar vooral gebruik van. Contact is zo gelegd, je kunt een mail sturen naar: expertiseteam.BO@amsterdam.nl