Werken met gebundelde budgetten

buurtfocus-integrale-financiering

In buurten komen veel verschillende vraagstukken bij elkaar. Een goede openbare ruimte gaat ook over gezondheid , welzijn, sociale cohesie, eenzaamheid, en klimaatadaptatie. Maar hoe financier je een integrale aanpak in buurten? Het Slim*-doorbraakteam Integrale Financiering zoekt naar manieren om verschillende financieringsstromen bij elkaar te brengen om maximale waarde in de buurt te creëren.

Het doorbraakteam verbindt mensen en organisaties die op innovatieve manieren naar de huidige financiering, bekostiging- en begrotingssystematiek kijken voor onderhoud en ontwikkeling van de stad. Het team gaf in de werksessie van Slim* op 18 maart beter begrip van gebundelde budgetten, waarmee fysieke en sociale investeringen gefinancierd zouden kunnen worden.

Zo loopt momenteel onder meer een verkenning naar mogelijkheden voor een revolverend fonds.  Dit houdt in dat middelen beschikbaar worden gesteld in een zodanige vorm dat deze terugbetaald dienen te worden en er rente betaald moet worden over de middelen. Door de aflossing komen de middelen weer terug in het fonds en kunnen deze opnieuw (revolverend) worden ingezet. Door gezamenlijke inbreng van middelen kunnen projecten sneller van start, zonder dat elke partij afzonderlijk financiering hoeft te regelen. Dit versterkt de samenwerking tussen domeinen en stakeholders.

Samenwerking en vervolg

Binnen deze doorbraak wordt samengewerkt met onder meer Stipo, nutsbedrijven, woningcorporaties en financiële instellingen. In Venserpolder loopt een pilot waarin deze partijen samenwerken aan integrale financieringsoplossingen, en ook met andere buurten wordt samenwerking gezocht. De komende periode richt het doorbraakteam zich onder meer op het inzichtelijk maken van vermeden kosten en besparingen, en het betrekken van medefinanciers en partners bij het revolverend fonds.

Meer weten

Daarnaast zal het team de komende tijd kennissessies organiseren over onderstaande onderwerpen:

Kennissessie #1: Meetbare baten van groen in de buurt
Kennissessie #2: Gebundelde budgetten voor de buurt
Kennissessie #3: Traag geld voor de buurt

Als je hierbij wilt zijn, houd dan onze agenda in de gaten.

Oproep

We zijn op zoek naar praktijkvoorbeelden en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden.
Heb je een project of activiteit die je integraal gefinancierd wilt hebben? Of heb je ervaring met integraal financieren die je wilt delen? Laat het ons weten via één van de onderstaande contactpersonen!

Voor vragen of samenwerking kunnen geïnteresseerden contact opnemen met:

Minouche Besters – minouche.besters@stipo.nl
Han Langen – h.langen@amsterdam.nl
Rob Ververs – rob.ververs@waternet.nl

Koppelkansen