Alle tools

Leren en Veranderen

Collectieve Systeemanalyse

Een collectieve systeemanalyse maakt zichtbaar welke actoren en factoren transitieprocessen tegenwerken, en welke de transitie juist kunnen stimuleren. Dit geeft richting bij het bepalen van (gezamenlijke) activiteiten, en bevordert een gezamenlijk leerproces.

Bekijk deze tool →

Dynamische leeragenda

Een dynamische leeragenda is een verdiepende actiepuntenlijst. Het geeft richting aan een project, en zorgt ervoor dat leren en veranderen integraal onderdeel zijn van het project.

Bekijk deze tool →

Human Centered Governance

Human-Centred Governance is een vorm van sturing die de toepassing van ontwerp-principes in de publieke sector mogelijk maakt. Ontwerpend denken en handelen stelt organisaties in staat creatieve oplossingen voor complexe maatschappelijke problemen te ontwikkelen.

Bekijk deze tool →

Tijdlijnmethode

Een leergeschiedenis bijhouden met behulp van de tijdlijnmethode draagt bij aan het reflexief vermogen van deelnemers aan een project. Partijen delen belangrijke procesmomenten met elkaar, en door deze visueel weer te geven ontstaat een gedragen en inclusief beeld van de procesontwikkelingen.

Bekijk deze tool →

Wezenlijke Winstpunten Aanpak

De Wezenlijke Winstpunten Aanpak is gericht op triggeren en versnellen van transitieprocessen. Samen met gevestigde partijen wordt gekeken hoe via relatief kleine, gerichte innovaties in regels en routines verdergaande systeeminnovaties in gang kunnen worden gezet.

Bekijk deze tool →

Verkenning en Definitie

Ambitieweb

Het ambitieweb is een tool of model waarmee duurzaamheidsambities van een project of organisatie vastgelegd kunnen worden. Het bestaat uit twaalf thema’s met daaraan gekoppeld drie ambitieniveaus. Met het ambitieweb kunnen duurzaamheidsdoelstelling die op organisatieniveau zijn gesteld, worden vertaald naar projecten.

Bekijk deze tool →

Donut Model

Het Donutmodel is een tool of model waarmee duurzaamheidswaarden van een project of organisatie vastgelegd kunnen worden.

Bekijk deze tool →

Omgevingscanvas

Het Omgevingscanvas is een procesmethode voor sociale innovatie bij meervoudige waardecreatie. Het Omgevingscanvas ondersteunt projecten met een praktisch template om op een systematische manier inzichtelijk te krijgen welke visies verschillende actoren, in een specifiek gebied, hebben op een plek en een beoogd project.

Bekijk deze tool →

Optiematrix

Met de optiematrix kan in kaart worden gebracht hoe meervoudige waardecreatie georganiseerd kan worden.

Bekijk deze tool →

Rad van de Leefomgeving

Het Rad van de Leefomgeving is een model dat bestaat uit waardecategorieën waarmee inhoudelijke waarden van een project of organisatie vastgelegd kunnen worden. Dit model helpt om bij de waardeinventarisatie en waardebepaling van een project voorbij financiële waarde te kijken. Het richt zich daarbij vooral op de impact op de ontwikkeling of bescherming van de leefomgeving.

Bekijk deze tool →

Six Capitals Framework

Het Six Capital Framework (SCF) is een model dat bestaat uit waardecategorieën waarmee inhoudelijke waarden van een project of organisatie vastgelegd kunnen worden. Dit model helpt om bij de waardeinventarisatie en waardebepaling van een project voorbij financiële waarde te kijken.

Bekijk deze tool →

Value Mapping

De Value Mapping Tool helpt bij ‘duurzame bedrijfsmodellering’ – het proces van het bedenken van nieuwe duurzame bedrijfsmodel ideeën.

Bekijk deze tool →

Waardenkaarten

Het maken van waardenkaarten is een toegankelijke manier om bewoners, ondernemers en andere actoren in een gebied te betrekken bij meervoudige waardecreatie. In een gezamenlijke workshop ontstaat een eerste beeld van wat verschillende actoren waardevol vinden in een gebied, en waar de knelpunten liggen.

Bekijk deze tool →

Plan en Ontwerp

Canvas Meervoudige Waardecreatie voor circulaire gebiedsontwikkeling

Het canvas meervoudige waardecreatie voor circulaire gebiedsontwikkeling biedt zowel een gespreksleidraad als een checklist voor meervoudige waardecreatie bij circulaire gebiedsontwikkeling. Het canvas brengt impact in beeld, helpt bij het uitwerken van een samenhangende aanpak, en biedt een overzicht van meervoudige waarden.

Bekijk deze tool →

Gebiedsinvesteringszones

Een gebiedsinvesteringszone (GIZ) is een arrangement waarmee gebruikers of eigenaren van onroerende zaken binnen een bepaald gebied voor een bepaalde periode afspraken maken over de realisatie van collectieve voorzieningen

Bekijk deze tool →

Value Engineering

Value Engineering is een ontwerpmethode die stakeholders helpt bij het vergroten van de waarde van (infrastructurele) projecten, processen of diensten. Door budget en doel(en) van projecten beter op elkaar af te stemmen kan besluitvorming sneller en beter verlopen, en kunnen faalkosten worden verlaagd.

Bekijk deze tool →

Value Ideation

Value ideation kan organisaties helpen bij het ontwikkelen van duurzame waardeproposities. Ook kan de methode helpen verschillende ideeën en groepen binnen en buiten een organisatie bij elkaar te brengen, en brede interesse te genereren voor nieuwe, duurzame business modellen.

Bekijk deze tool →

Besluit, uitvoering en beheer

Maatschappelijke kosten-baten analyse

De Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) maakt het mogelijk om op systematische wijze informatie te verzamelen en de negatieve en positieve maatschappelijke impact voor verschillende ontwerpopties inzichtelijk te maken en af te wegen.

Bekijk deze tool →

Multicriteria Deliberatie methode

Multi-criteria deliberatie kan worden gebruikt voor besluitvormingsprocessen waarin meerdere stakeholders, schalen en vraagstukken bij elkaar komen. Ten opzichte van een multi-criteria analyse ligt de nadruk minder op rekenkundige uitkomsten, en meer op inclusiviteit van verschillende perspectieven en waarden in het proces. Dit kan leiden tot gedeelde waarden en gedragen oplossingen.

Bekijk deze tool →

Participatieve waarde-evaluatie

Participatieve Waarde Evaluatie is een methode om beleidsopties te evalueren en de participatie van grote groepen burgers te faciliteren. Met de Participatieve Waarde Evaluatie worden zowel betalingsbereidheid als allocatiebereidheid in één experiment gecombineerd.

Bekijk deze tool →